Lees hier onze tattoo tips / Kennisbank

Het hebben van een gedachte, je wilt een tattoo!Een kleine, op je bovenarm. Niemand die die kan zien, en bovendien jouw tattoo heeft een sentimenteel waarde. Je bent trots op jouw tattoo, maar hoe verzorg je je tattoo eigenlijk? Of wat moet je voorbereiden voor je een tattoo laat zetten? Je hebt vragen, er zijn vragen en wij hebben de meeste verzameld. Lees hier: de meestgestelde vragen voor en na een tattoo.

Onze kennisbank groeit met de dag, vrijwel elke dag plaatsen wij nieuwe artikelen en tips e.d. met veel zorg zorgen wij dat informatie kloppend is. Wees geduldig, als jouw vraag er niet tussen staat. Mocht je vragen hebben, stel deze gerust! Als je zelf een nuttige tip hebt, deel deze hier! Wij zorgen dat de informatie klopt en geplaatst wordt (uiteraard met bron vermelding).

Tips

Er staan momenteel 122 tips in deze lijst

Beweeg zo min mogelijk
Het kan verleidelijk zijn om te gaan kronkelen als het pijn doet. Probeer dat niet te doen. Hoe minder je beweegt, hoe preciezer de tatoeëerder kan werken, en hoe sneller je klaar bent. Het is natuurlijk veel moeilijker voor een tatoeëerder om op een bewegend canvas te moeten tekenen.

Kalmeer jezelf
Het is moeilijk om te ontspannen als de tatoeëerder gaat beginnen, maar als het wel lukt, zal de ervaring een stuk prettiger zijn. Haal een paar keer diep adem, praat met je vriend, of klets met de tatoeëerder. Dat kan je helpen te ontspannen, en zorgt dat je je niet te veel concentreert op wat er gaat gebeuren.

Luister naar de instructies van de tatoeëerder
Het is normaal dat je tatoeage nog een paar dagen pijn doet als hij is gezet. Zodra de afspraak voorbij is, zal de tatoeëerder je gedetailleerde instructies geven over hoe je voor je tatoeage moet zorgen. Volg deze instructies nauwgezet op, dan zal de pijn minimaal en van korte duur zijn.

A

Aanbetaling
Wanneer je een afspraak maakt voor het laten plaatsen van tattoo moet je er in de meeste gevallen rekening mee houden dat er een aanbetaling gevraagd zal worden. Meestal bedraagt het bedrag zo’n 25% van het totaal bedrag. Houd er ook rekening mee dat niet iedere shop een pin-automaat heeft geïnstalleerd. Je kunt vooraf ook de studio opbellen om exact te horen waarop je moet rekenen.

Aanbrengen van tatoeages
Tatoeages worden aangebracht door een van inkt voorziene tatoeage-naald door de lederhuid te prikken. Een tatoeëerder gebruikt hiervoor over het algemeen een tatoeëermachine met speciale tatoeëerinkt. Doe-het-zelvers gebruiken een enkele naald met draad om de punt gedraaid, en Oost-Indische inkt. Bij het aanbrengen van een tatoeage moeten voldoende hygiënische maatregelen genomen worden, zoals het gebruik van steriele materialen. De huid wordt doorprikt door middel van een of meerdere naalden die meer dan 100 keer per seconde op en neer gaan en zo de tekening onder de huid zetten. Men geeft vaak aan dat het laten aanbrengen van een tatoeage erg pijnlijk is. In werkelijkheid kan het best meevallen, al kan de pijn erger worden naargelang waar op het lichaam de tatoeage gezet wordt.

Adem uit als het erg veel pijn doet
Zelfs iets eenvoudigs als je ademhaling controleren kan het zetten van een tatoeage draaglijker maken. Probeer uit te ademen als het even erg veel pijn doet. Dat kun je doen door gewoon uit te blazen, of door zacht geluid te maken (een soort neuriën). Door uit te ademen als iets pijn doet, kun je "door de pijn heen gaan". Dat is waarom de meeste fitnessinstructeurs ook zeggen dat je moet uitademen als je kracht zet.

Alcohol & drugs
Je kan het beste 48 uur voor het plaatsen van de tattoo geen alcohol, drugs of andere bloedverdunnende middelen zo als asperine en ibuprofen gebruiken, dit beïnvloedt de tattoo. Wanneer er drank genuttigd wordt is de kans op bloeden enorm toegenomen en zal dit de inkt uit de huid drukken en zal de tattoo eerder doen verbleken. Wanneer een studiohouder merkt , ruikt of te horen krijgt dat je alcoholische drank hebt gebruikt, dan loop je de kans dat je met een halve tattoo de stoel kunt verlaten.

B

Begin klein
Als je meerder tatoages wil is het slim om met een kleintje te beginnen. Dan kan je eraan wennen en kijken of het je bevalt.

Bereid je voor op de pijn
Er zijn voorbereidingen om de huid te verdoven, maar de meeste tattoo artiesten zullen het niet aanbevelen. Een crème genaamd Emla zal de huid voor ongeveer een half uur verdoven, maar meestal duurt het zetten van een tattoo langer dan dat. Ook kan Emla de bloedstroom naar de huid stimuleren. Theoretisch zou dat invloed kunnen hebben op hoe de tatoeage wordt geplaatst of hoe het geneest. Lidocaïne is een injecteerbaar geneesmiddel dat artsen gebruiken voor het plaatsen van hechtingen of het doen van kleine chirurgische ingrepen. Het brandt enorm als dit ingespoten wordt, maar daarna wordt de huid volledig gevoelloos. Echter verandert van de vorm en / of structuur van de huid door het injecteren van dit geneesmiddel. Lidocaïne heeft ook invloed op de doorbloeding. Veel goede tatoeëerders zou aarzelen om te tatoeëren op huid die behandeld was met geïnjecteerde lidocaïne.

Blijf hem bijwerken
Je tattoo blijft mooi als je hem eens in de zoveel tijd laat bijwerken. De kleur wordt minder en hij gaat misschien wat inzakken.

Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt!
Tijdens het helen is het heel normaal dat de huid gaat jeuken. Ga dan in ieder geval niet krabben! Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tatoeage verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Het juist gebruik van tattoo aftercare zorgt voor minder of zelfs geen jeuk of korstvorming. Korstvorming voorkom je ook zoveel mogelijk door je tattoo de eerste dagen te laten helen met een zelfklevende tattoo folie. Deze second skin beschermt je tegen infecties en zorgt dat je tattoo niet uitdroogt. Je hoeft je tattoo de eerste dagen dan helemaal niet in te smeren. Check Je nieuwe tattoo ingepakt met folie als je wilt weten wat het verschil met de gewone huishoudfolie is.

C

Creme VS Zalf
Smeren is in de meeste gevallen een essentieel onderdeel van een goede genezing van je tattoo. De een zweert bij een vette zalf, de ander kiest liever voor een lichtere creme. Wat je ook gebruikt, zorg dat je smeersel vrij is van parfum en geschikt is voor de verzorging van tattoo's. Het insmeren van je tattoo kan korstjes en schilfertjes helpen voorkomen en houdt je huid soepel. Sommige creme's bevatten ook ingredienten die roodheid en jeuk helpen verminderen.

D

De nazorg
Je (eerste) tatoeage staat erop, gefeliciteerd! Nu is komt de verzorging op jou aan. Luister niet naar wat andere mensen zeggen of wat je op internet leest, maar zorg ervoor dat je de nazorginstructies die de tatoeëerder je mee geeft goed opvolgt! De tatoeage kan nog zo mooi gezet zijn, maar als je het niet goed verzorgt heb je kans op infecties en daar wordt de tatoeage zeker niet mooier op. Let er wel op dat je ongeveer 4 weken niet mag zonnen en zwemmen etc. Dus als je nog een vakantie gepland hebt staan, kun je een tatoeage beter ruim voor je vakantie laten zetten of erna. In veel shops kan je binnen drie maanden je tatoeage nog een keer na laten kijken, als er iets bijgewerkt moet worden kan dat in de meeste gevallen kosteloos. Misschien houd je het wel bij één tatoeage, misschien wil je er meer. Ik hoop in ieder geval dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen bij het proces van een tatoeage nemen!

De plek en het formaat
Nu je een idee hebt, is de plek en het formaat ook een belangrijke factor. Wil je klein beginnen of wil je toch iets groots? Houd er rekening mee dat sommige tatoeages een minimaal formaat moeten hebben. Wil je bijvoorbeeld een tekst of symbool? Dit kan niet te klein omdat je met openingen van letters e.d. zit. Inkt wordt onder de huid ingekapseld en zet na genezing iets of wat uit. Als de openingen te klein zijn, vloeit het in elkaar over en ziet het er uit als een vlekje. Op foto’s is dit vaak niet te zien, omdat die zijn genomen nadat de tatoeage pas gezet was. Hieronder een voorbeeld van te kleine letters en eentje met voldoende openingen.

Denk er goed over na
Ga geen impulsieve tattoo laten zetten, omdat je daar zin in had. Nee, een tattoo is een big deal, dus zorg ervoor dat je zeker weet dat je voor altijd inkt op je lichaam wil.

Denk je dat het me zal staan?
In het algemeen kunnen wij die vraag niet voor je beantwoorden. Het is echt een kwestie van smaak en jouw eigen persoonlijkheid. Vaak worden tattoos niet gezet ter versieren maar omdat je er een bepaalde betekenis aan verbindt. Denk dus goed na voordat je een tattoo op je lichaam laat zetten, deze zit er tenslotte voor de rest van je leven.

Derde fase van het genezingsproces – Witte gloed
Het einde van het helingsproces is in zicht! De meeste vellen en korsten zullen er inmiddels af zijn. En anders vallen ze er in deze week zeker wel vanaf. Blijf je tattoo verzorgen in deze fase. Zeker als je tattoo droog aanvoelt. In deze fase raken sommige mensen in paniek omdat de tattoo die onder de velletjes tevoorschijn komt, er nog niet zo mooi en fris uitziet als ze verwacht hadden. Het kan gebeuren dat er een soort witte gloed over de tattoo zit.

Dermatografie
Dermatografie is het medisch tatoeëren op de huid. Dermatografie wordt gebruikt om zowel medicijnen als vloeistoffen en kleurstoffen in te brengen in de huid. Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp van speciale tatoeage apparatuur. De tatoeage zal in de loop van de jaren weer vervagen. Het is dus niet permanent.

Draag geen vieze of te strakke kleding
Draag geen vieze of te strakke kleding over je tattoo, zeker niet in het begin. Als de tatoeage heelt zal er nog wondvocht en inkt uitlopen, waardoor de kleding aan de plek vast kan plakken. Het is erg pijnlijk om dat weer los te krijgen en je kunt korstjes of velletjes meetrekken.? Kleding van katoen heeft bewezen eventuele wondafscheiding goed op te nemen en laat zich makkelijk reinigen. Met een tattoo folie voorkom je dat je tattoo aan je kleding gaat plakken.

E

Easytattoo Creme
Superfijne creme die speciaal afgestemd is op de genezing van tattoo's. De creme is licht, smeert goed uit, plakt niet en houdt je huid soepel en zacht. Met Panthenol wat helpt bij jeuk en branderigheid.

Easytattoo Vegan Tattoo Balsem
De vegan en huidvriendelijke vervanger voor petrolatumzalven zoals Vaseline. Deze vegan balsem is goed vet, smeert makkelijk uit en legt hierdoor een laagje over je huid waardoor deze niet uit droogt. Daarnaast bevat deze balsem allerlei ingredienten die je huid ontzettend goed verzorgen. De huid blijft na het insmeren wel wat vettiger aanvoelen, dus gebruik deze balsem spaarzaam.

Een afspraak maken
Heb je een geschikte shop gevonden waar jij je tatoeage wilt laten zetten? Maak een afspraak om je ontwerp te bespreken. Dan zullen ze jou vertellen wat de mogelijkheden zijn. Wees niet eigenwijs als je jouw idee voorlegt aan de tatoeëerder. Soms is niet alles mogelijk qua ontwerp en tatoeëren. Luister daarom naar het advies van de artiest, zij hebben er immers meer verstand van en ervaring mee. Wil je bijvoorbeeld een tekst op de pols? Veel mensen zijn geneigd om het zo te plaatsen dat je het zelf kan lezen. Als het ware staat de tatoeage nu op zijn kop, tattoo technisch klopt het niet en dit is iets wat vaak uitgelegd moet worden. Als beide partijen het eens zijn over het ontwerp, krijg je natuurlijk ook te horen wat het gaat kosten en wanneer je kan beginnen! Laat je niet ontmoedigen als er een lange wachttijd is. Wanneer je een goed gevoel bij de shop en de artiest hebt, is het niet erg om langer te wachten. Een tattoo heb je voor heel je leven, dan maken een paar weken of maanden echt geen verschil.

Een duurzame tepel(hof)tatoeage
Tepelhof tatoeage door middel van dermatografie wordt door zowel artsen als huidtherapeuten uitgevoerd. Een verschil tussen beide disciplines is dat een huidtherapeut geen volledige vergoeding kan ontvangen en een arts wel. Dit komt doordat deze behandeling binnen het vergoedingensysteem mogelijk gemaakt wordt door de Diagnose Behandeling Combinatie code (DBC-code). Deze code is alleen toegankelijk voor medische beroepen en niet voor paramedici. Voor huidtherapeuten zijn er verschillende opleidingen tot dermatograaf, met ieder een eigen tijdsduur en inhoud. Omdat er geen richtlijnen of protocollen bestaan is deze behandeling binnen de huidtherapie praktijk moeilijk op kwaliteit te beoordelen. Door middel van dit onderzoek proberen wij in kaart te brengen hoe en hoeveel huidtherapeuten in Nederland tepelhof tatoeage toepassen. Hiernaast richten wij ons op de behandeling, huidige problematiek met betrekking tot de kwaliteit en vergoedingen.

Eerste fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming
De eerste fase van genezing van je tatoeage begint al zodra je artiest klaar is met tatoeëren. Dat is de reactiefase en die duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. Je lichaam zet meteen álles in werking om je te beschermen tegen bloedverlies en infecties.

Eet goed voor je richting tattooshop vertrekt
Het maakt je namelijk rustiger én je kan er lang tegenaan. Want afhankelijk van het kunstwerk dat je wil laten plaatsen, kan de sessie toch wel lang duren. Extra voordeel bij een stevige maaltijd vooraf: de hogere bloedsuikers zullen de kans op flauwvallen fel doen dalen.

Eten & drinken
Wanneer je een afspraak hebt gemaakt moet je minimaal een half uur van te voren een goede maaltijd hebben genuttigd. Je zult merken dat dit zeer belangrijk is. Wanneer de artiest begint met het plaatsen van de tattoo, dan zal de suikerspiegel zeer snel dalen wat kan leiden tot flauwte. Een blikje cola meenemen is ook niet onverstandig. Voel je je een beetje flauw worden, dan volstaat in de meeste gevallen een glas cola. Mensen die suikerziekte hebben moeten dit melden bij de artiest!Drink een uur van te voren 1 glas appelsap op om het bloed iets dikker te maken zodat er weinig bloedverlies optreedt en de inkt mee uitbloedt.

F

Folie
Het aanbrengen van een transparante (huishoud)folie na het zetten van je tattoo kan voordelen, maar ook nadelen hebben. Het grote voordeel is natuurlijk dat je pluisjes en ander vuil uit je tattoo houdt. Je huid voelt ook wat minder droog aan, waardoor de eerste fase van de genezing soepeler zou kunnen verlopen en je minder last van korstjes hebt. Folie kan je huid echter ook teveel afsluiten waardoor deze niet goed meer kan ademen. Dat kan voor flinke irritaties zorgen, zeker als je huid al wat gevoeliger is normaal gesproken. Er zijn ook speciale tattoo folies verkrijgbaar, deze folies zijn zelfklevend en blijven gedurende de eerste dagen op de tattoo zitten.

G

Ga naar een professional
Nu je er over uit bent wat het ontwerp gaat worden en op welke plek je het wilt hebben, is het tijd om een goede tattooshop te vinden. Ook hierbij moet je goed je research doen. Ga naar een professionele shop die goedgekeurd is door de GGD en niet naar iemand die voor de helft van de prijs (en kwaliteit) op zijn zolderkamertje zit te prikken. Een tatoeage is vaak niet goedkoop, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is zoveel meer waard. Let er ook op dat niet iedere officiële shop even goed is. Dat een shop is goedgekeurd betekent niet dat de kwaliteit van de tatoeages ook goed is! Kijk daarom altijd naar het portfolio van de artiest. Zijn de lijnen strak? Is de artiest gespecialiseerd in de stijl die jij wilt? Daarnaast kun je reviews lezen en misschien heb je wel vrienden of kennissen die jou ook een goede shop aan kunnen bevelen. Ook kan je vrijblijvend naar een aantal shops gaan om de sfeer te proeven en om vragen te stellen. Het is namelijk ook erg belangrijk dat jij je op je gemak voelt in een shop en dat je niks opgedrongen wordt.

Geduld
Heb geduld en geef je tattoo de tijd om te genezen. Bij de een zal het wat sneller gaan dan bij de ander. Je lichaam doet er alles aan om je huid en je tattoo zo snel en mooi mogelijk te laten helen.

Geen sterke zon of onder de zonnebank
Zolang je tattoo nog niet genezen is, kan je maar beter uit de zon blijven. De felle stralen van de zon of zonnebank kunnen blaren veroorzaken en de kleuren van je tatoeage laten vervagen. Ook na het genezingsproces van je tattoo, moet je nog voorzichtig zijn met de zon. Vervaging van je tattoo kan je na de genezing tegen gaan met een crème waar UV-bescherming in zit.

Gevoelig en moe
De eerste dagen zal je tattoo nog gevoelig zijn. Waar dat gevoel mee te vergelijken is? Een beetje vergelijkbaar met het gevoel wanneer je je verbrand hebt. Zeker als het een wat groter stuk is. Je zult je waarschijnlijk ook vermoeider voelen. Als je een lange tattoo sessie hebt gehad, kan het zelfs lijken alsof je wat grieperig wordt. Lijkt? Ja, je lichaam is gewoon aan het herstellen van het tatoeëren. Kijk er ook niet van op als je blauwe plekken krijgt rond je tattoo. Vooral als je artiest op sommige plekken iets ruwer heeft gewerkt. Verwar deze plekken niet met een blowout.

Goede nazorg
Als het werk van de tatoeëerder erop zit begint het werk voor jou pas echt. De verzorging van jouw tattoo vereist namelijk de nodige aandacht. Je gaat korstjes krijgen en uiteindelijk is het binnen 2 á 3 weken helemaal genezen. Tot die tijd is het verstandig om direct zonlicht te vermijden. Douchen is geen probleem, zo lang het water schoon is en de straal niet direct op de tattoo staat. Met zwemmen en in bad gaan kun je beter even wachten totdat ie volledig genezen is. Na het douchen trouwens met de handdoek deppen in plaats van wrijven, anders kun je de korstjes wegschuren. Hierdoor genezen de wondjes minder mooi. Als het jeuken eenmaal begonnen is dan weet je dat de genezing goed op gang is. Probeer de verleiding om te krabben en plukken echter tegen te gaan, want hierdoor kun je de tattoo nog verpesten. Verzorgende zalf en een bult positieve afleiding helpen je hierbij. Succes ermee!

H

Hoe gaat de genezing van je tattoo in z’n werk?
Het genezingsproces is grofweg in drie fasen in te delen. 1e fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming 2e fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes 3e fase van het genezingsproces – Witte gloed

Hoe lang blijf je je tattoo verzorgen?
Het verzorgingsproces, het schoonmaken en het insmeren van je tattoo, blijf je herhalen totdat je tattoo geheeld is. Hoe lang het precies, duurt voordat je tattoo genezen is, verschilt per persoon. Ga maar uit van twee tot vier weken.

Hoe lang duurt de genezing?
Dit is afhankelijk van de middelen die je gebruikt ter verzorging. Over het algemeen hoort dit niet langer dan 2 tot 3 weken te duren.

Hoe lang duurt het voordat je tattoo is genezen?
Ga maar uit van twee tot drie weken voordat je weer lekker kunt badderen of een duik kunt nemen in het zwembad met je nieuwe tattoo. Let op! Dat betekent niet dat je tatoeage al helemaal genezen is. Dát duurt ietsje langer.

Hoe moet ik het verzorgen?
Het is belangrijk dat je je tattoo gedurende de eerste 2 tot 3 weken constant goed ingesmeerd houdt. Dat betekent dus niet 2 á 3 keer per dag maar constant. Wat je hiervoor het beste kunt gebruiken is in onze ervaring Bepanthen babyzalf. Je inkt zal op deze manier écht zwart blijven en je zult op deze manier ook minder kleur verliezen.

Hoe oud moet ik zijn om een tatoeage te laten zetten?
Jongeren tussen de 12 en 16 jaar mogen al een tatoeage laten zetten, maar dan wel in aanwezigheid én met goedkeuring van ouder of wettige vertegenwoordiger. Het is bij jongeren tot 16 jaar NIET toegestaan om het hoofd, de hals, de polsen of de handen te tatoeëren. Vanaf 16 jaar mag je hier zelf over beslissen. Voor alle leeftijden geldt een legitimatie plicht. Neem dus altijd je identiteitsbewijs of paspoort mee.

Hoe vaak moet je je tattoo insmeren?
Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken. Je tattoo is genezen wanneer je geen korsten of velletjes meer kan voelen als je met je vingers over je tattoo heen gaat.

Hoe voorkom je te veel korstvorming?
Heel simpel. Door de overtollige inkt, bloed en wondvocht zoveel mogelijk van je tattoo af te wassen met water én zeep. Met name het plasma zorgt voor korst.

Hoe zal mijn tattoo er uit zien tijdens mijn zwangerschap en als ik ouder wordt?
Ook dit verschilt per persoon. Bij sommige mensen zal de huid waarop de tattoo is gezet erg uitrekken en kan je veel kleur verliezen terwijl hij er bij andere mensen goed uit zal blijven zien. Dit is afhankelijk van je huid en de plek waar de tattoo gezet is.

I

Ik denk dat ik een allergie heb, kan ik dan toch een tattoo laten zetten?
Waarschijnlijk wel. Graag zou ik je adviseren om eerst advies in te winnen bij je behandelend arts en het voor te leggen dat je een tatoeage wilt, en dan zijn/haar advies te volgen.

Ik gebruik bloedverdunners kan ik dan getatoeëerd worden?
Hiervoor geldt, overleg dit met je behandelend arts en volg zijn/haar advies op. Veel mensen die bloedverdunners gebruiken laten wel een tatoeage zetten, maar overleg het wel met je behandelend arts voor alle eventuele risico’s.

Ik heb suikerziekte kan ik dan getatoeëerd worden?
Hiervoor geldt ook, overleg dit met je behandelend arts en volg zijn/haar advies op. Veel mensen met suikerziekte hebben zich laten tatoeëren, maar overleg het wel met je behandelend arts voor alle eventuele risico's. Zorg tevens dat je goed gegeten hebt en uitgerust bent. Dit alles om te voorkomen dat er iets gebeurt met je suikerspiegel tijdens het tatoeëren.

Insmeren
Na het wassen en voorzichtig droogdeppen van je tattoo kan je huid flink droog aanvoelen. En te droge tattoo kan hierdoor kleine scheurtjes en barstjes oplopen wat de tattoo kan beschadigen. Daarom wordt er in heel veel gevallen geadviseerd om je tattoo in te smeren met een creme of balsem. Zo blijft je huid soepel, kunnen irritaties verminderd worden en kan je tattoo zo mooi mogelijk genezen. Smeer je tattoo in ieder geval na elke wasbeurt in, de eerste dagen is dat twee keer per dag. Als je tattoo al wat meer genezen is, kun je nog steeds twee keer per dag smeren, met eventueel een extra smeerbeurt tussendoor als je huid erg droog aan gaat voelen. Smeer wel een beetje spaarzaam, het is niet de bedoeling dat je tattoo constant onder een dikke laag zalf of creme bedekt zit. Dun smeren dus, zodat het product ook goed in kan trekken en zo zijn werk kan doen.

K

Kan ik mijn tattoo laten verwijderen?
Vaak is dit mogelijk maar hangt het af van de grootte van de tattoo en de plek. Houd er rekening mee dat wanneer je kiest voor een 'cover up', deze minstens 3x zo groot moet zijn als je originele tattoo.

Ken je pijngrens
Een tattoo laten zetten is voor de één echt een makkie, terwijl de ander staat te krijsen. Weet of jij gevoelig bent voor naalden en pijn. Als dit het geval is, is het het beste om met een kleine tattoo te beginnen.

Kleiner, dus simpeler
Verschillende stijlen of tattoos komen beter tot hun recht met het juiste formaat. Een kunstwerk op doek of papier is anders dan op je huid. Op je huid is minder mogelijk en het zou mooi zijn als je tattoo er over een aantal jaren nog steeds mooi uitziet. Een traditionele roos zal een stuk kleiner kunnen als een realistische roos. Veel details op een klein stukje huid gaat niet goed, hoe meer detail, hoe groter het zou moeten. Teksten die te klein zijn zullen na verloop van tijd dicht vloeien.

Knijp ergens in of kauw ergens op om de pijn te verlichten
Als je je spieren aanspant door ergens in te knijpen of op te bijten, kun je de pijn verminderen. Dat is ook een techniek die wordt gebruikt door vrouwen die moeten bevallen; en het werkt goed. Veel tatoeëerders hebben iets wat je daarvoor kunt gebruiken, maar als die van jou dat niet heeft, kun je een van de volgende dingen meenemen: 1. Stressbal 2. Handtrainer 3. Beschermend bitje 4. Kauwgom 5. Zacht snoepje 6. Handdoek, houten lepel, enz. Bijt niet als je niets zachts in je mond hebt. Door op je tanden te bijten kun je ze beschadigen

L

Laat je tattoo niet uitdrogen
Smeer je tatoeage tijdens de heelfase regelmatig in met een tattoo nazorg crème of nazorg zalf. Laat je tattoo vooral niet uitdrogen! Als je tattoo te droog wordt, geneest het namelijk minder snel en heb je bovendien meer kans op korstvorming. Korstjes kunnen scheuren waardoor je tattoo weer kan gaan bloeden. Hierdoor kan je lelijke plekken in je tattoo krijgen en je je tattoo moet laten bijwerken.

Leer waar een tatoeage het meeste pijn doet
Een groot deel van de pijn is afhankelijk van de plek op je lichaam waar de tatoeage gezet wordt. Als je de pijn wilt verminderen, moet je een minder pijnlijke plek kiezen. Hoewel iedereen anders is, kun je over het algemeen stellen dat: Plekken met veel spieren (bovenarmen, benen, bovenste borstspieren, enz.) en plekken met veel vet (billen, heupen, enz.) het minst pijn doen. Gevoelige plekken (borsten, onderarmen, gezicht, kruis) en "harde" delen dicht op het bot (hoofdhuid, gezicht, ribben, handen, voeten) het meest pijn doen.

LITHA
Een afkorting voor Leave It The Hell Alone. In dit geval beperk je de verzorging tot een minimum en zorg je er zo veel mogelijk voor dat je tattoo schoon en droog kan genezen. Een dagelijkse wasbeurt past prima bij deze methode, maar verder wordt er niet afgedekt of gesmeerd. Na een aantal dagen wordt er meestal met een lichte balsem of creme gesmeerd om de huid wat soepeler te houden.

Luister naar anderen
Andere liefhebbers kunnen een goede bron voor je zijn. Als ze een goede ervaring hebben gehad, zullen ze ook jou deze artiest aanraden. En als ze een slechte ervaring hebben gehad, weet ik zeker dat ze je waarschuwen om niet dezelfde fout te maken! Vraag eens rond. Als je iemand ziet lopen met een mooie tatoeage, wees niet bang om hen te vragen waar ze het hebben laten zetten! De meesten van ons houden er van om te praten over onze tatoeages. Het is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid om te kiezen voor een kunstenaar die de reinheid van een chirurg heeft en het talent van een tekenmeester. Vaak betekent dit dat je geld en tijd moet investeren en dat je soms moet reizen naar een artiest voor de tattoo die je wilt. Toch zal dit alles de moeite waard zijn, want het is een investering in wat uiteindelijk een permanente kunstwerk is.

M

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk
Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid details in de tatoeage, kan het wel een paar uur duren. Hoewel je waarschijnlijk wel pauzes krijgt om even te gaan bewegen, kun je de ervaring met wat goede voorbereiding een stuk prettiger maken. Hieronder volgen wat dingen om te overwegen: 1. Eet goed voordat je naar de afspraak gaat. Drink een paar glazen water om uitdroging te voorkomen. 2. Draag loszittende, comfortabele kleding waarin je langere tijd lekker zit. 3. Neem iets mee om jezelf af te leiden (muziek, iets te lezen, etc.). 4. Ga voor je afspraak naar de wc.

Maak je tattoo regelmatig schoon
Voor de genezing van je tattoo is het belangrijk dat je je tattoo regelmatig schoonmaakt. Met het schoonmaken van je tatoeage help je je tattoo beschermen tegen bacteriën en was je bovendien de overmatige inkt, wondvocht en bloed er af. Hiermee voorkom je ook lelijke korsten op je tattoo. De eerste dagen is het belangrijk dat je je tattoo minimaal twee keer per dag schoonmaakt. Zo zorg je ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om je tattoo te beschadigen. Voorkom dat je het bloed en wondvocht laat opdrogen als je veel korstvorming wilt voorkomen.

Mag ik onder de zonnebank?
Ja, dat mag maar is niet aan te raden. Probeer dit in ieder geval de eerste 3 tot 4 weken te vermijden. Hierna moet het in principe kunnen maar houd er wel rekening mee dat je tattoo eerder zal vervagen wanneer je deze blootstelt aan UV straling.

Mag je paracetamol nemen voor het tatoeëren?
Paracetamol verdunt het bloed niet, in tegenstelling tot aspirine, neem dus gerust paracetamol in voor het tatoeëren.

Medische tatoeages
De medische tatoeages worden voor veel doeleinden toegepast. Bijvoorbeeld bij een reconstructie van een tepel na een borstreconstructie. Hierbij wordt er een tepel gecreëerd van pigmenten die nauwelijks afwijken van een echte tepel. Bij een wijnvlek kan medische tatoeage worden ingezet, waarbij de roodheid wordt ingekleurd met pigmenten die lijken op ‘gezonde’ huid. Ook bij vitiligo kan medische tatoeage een oplossing bieden. Bij deze huidaandoening zullen er echter meerder behandelingen nodig zijn, omdat vitiligo zich uitbreidt.

Minder zweet door tatoeages
Om te toetsen of een tatoeage beperkend is voor de zweetproductie brachten de onderzoekers een chemische stof (pilocarpine) op de huid aan die de zweetklieren activeert. Hieruit kwam naar voren dat alle tien de onderzochte proefpersonen met een tatoeage significant minder zweten via de getatoeëerde huid dan via de niet-getatoeëerde huid. Verder viel op dat bij negen van de tien proefpersonen zweet van de getatoeëerde huid ook ruim anderhalf keer zoveel zout bevatte. Opvallend is dat er geen verschil werd gemeten in de leeftijd van een tatoeage. Belangrijk is om wel te vermelden dat het hierbij gaat om een klein verkennend onderzoek, een zogenoemd proof of concept. Verder werd er niet echt gesport (interne hitte) of de temperatuur verhoogd door (externe) opwarming. Dit kan mogelijk leiden tot andere effecten op de huid. Een ander kritiekpunt is dat de inkt in de huidlaag ervoor zorgt dat de chemische stof minder goed de zweetklieren bereikt. Kortom, meer onderzoek is nodig om duidelijk hier echt uitsluitsel over te geven.

Moet ik mijn tattoo insmeren?
Het insmeren van je tattoo is belangrijk als je net een tattoo hebt laten zetten. Zo zorg je ervoor dat de huid niet uitdroogt. Je kunt je tattoo met verschillende crèmes insmeren. Het belangrijkste is dat de crème een verzorgende werking heeft en deze geen allergische reactie veroorzaakt.

Moet ik terugkomen na het zetten van een tattoo?
Na de genezingsperiode van 3 maanden kan het zijn dat de tatoeage lichter is geworden of lichtere plekjes vertoont. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals het vroegtijdig afvallen van korstjes. Bij de meeste studio's kunt u na de genezingsperiode GRATIS uw tatoeage laten bijkleuren.

Moet mijn tatoeage bijgewerkt worden?
Het tatoeëren is maar het halve werk, hoe de tatoeage er uiteindelijk uit komt te zien heeft voor een groot deel te maken met hoe je hem verzorgt. Laat je niet gek maken door je vrienden en kennissen, kom even langs in onze tattoo shop dan bepalen wij of de tattoo bijgewerkt moet worden of niet. Wij maken telefonisch of via de mail geen bijwerk afspraken. Kom dus altijd even langs, dan kunnen we de tattoo bekijken en de juiste tijd inplannen voor het bijwerken van je tattoo.

N

Neem de tijd
Ik weet dat het laten zetten van een nieuwe tatoeage spannend is en dat het, als je uiteindelijk een beslissing hebt gemaakt, moeilijk is om te wachten. Maar dit is niet iets om overhaast te doen. Als je echt een tattoo wilt waar je gelukkig mee kunt zijn, zal het wel wat tijd in beslag nemen. Dus, relax, en wees niet overhaast om geïnkt te worden. Een tattoo laten zetten is niet zo moeilijk, een tattoo kiezen voor de rest van je leven is wel erg moeilijk. Het is daarom dan ook verstandig om eens rustig om je heen te kijken wat zoal de mogelijkheden zijn. Ga op zoek naar een artiest die je kan voorzien van een tattoo waar je trots op bent, een nieuwe auto kopen doe je ook niet bij de eerste de beste dealer. Houdt er ook rekening mee dat de betere artiesten een wachttijd hebben.

Neem een pijnstiller (maar geen bloedverdunner)
Als je de pijn echt niet kunt verdragen, kun je een pijnstiller nemen. Neem echter geen pijnstiller die het bloed verdunt. Dat is niet zo gevaarlijk voor je tatoeage als je het in lage dosering neemt, maar het zorgt er wel voor dat je meer gaat bloeden.

Niet stressen
Hoe meer je stresst, hoe pijnlijker het is. Dan span je je aan en wordt het er niet beter op. Zorg dat je ontspannen bent, want dit moment zal je je later nog herinneren.

Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen
Zo lang je tattoo niet genezen is, is het niet verstandig om te gaan zwemmen. De inkt kan uit je huid trekken en daar wordt je tattoo niet mooier van. Daarnaast kunnen bacteriën uit het water in je tatoeage komen waardoor die gaat ontsteken.

O

Ontspan
Onvoldoende slaap, honger, knellende kleding zijn factoren die ervoor zorgen dat je niet ontspannen bent. Ook wanneer je te veel cafeïne neemt ben je minder ontspannen, omdat je lichaam dan te alert is. Alcohol en drugs bestaan uit stoffen waar je lichaam niks aan heeft, het lichaam zal er dan ook hard aan werken om die zo snel mogelijk weer uit het lichaam te krijgen. Dit kost heel veel energie en die heb je hard nodig tijdens je tattoo sessie. Ik denk dat de meeste mensen zich wel kunnen voorstellen dat het erg gevoelig is om getatoeëerd te worden met een kater.

Op de dag zelf
Nu is het moment aangekomen dat je aan de beurt bent voor jouw tatoeage. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en genoeg gegeten hebt op de dag van het tatoeëren. Tatoeëren kost energie en door goed uitgerust te zijn, onderga je het tatoeëren gemakkelijker en zal je minder pijn ervaren. Als je een grotere tatoeage laat zetten, ben je natuurlijk langer bezig dan met een kleine. Zorg er ook voor dat je dan eten meeneemt zodat je de dag goed door kunt komen. Als je een tatoeage op je rug wilt, is het handig om een vestje mee te nemen zodat je eventueel de voorkant van je lichaam kan bedekken. Trek verder gemakkelijke kleding aan. Ik zal ook kort toelichten hoe het tatoeëren gaat. Voordat jouw ontwerp op je huid wordt geplakt, zal de huid eerst geschoren en ontsmet worden, daarna wordt het stencil (de afdruk van het ontwerp) op de huid geplakt. Zorg ervoor dat je de huid hierna niet meer aanraakt. Hierna begint het echte werk. Probeer te ontspannen en zo min mogelijk te bewegen. Zo kan de tatoeëerder goed zijn werk uitvoeren.

Overleg met een expert over je tatoeage
Als je nog nooit een tatoeage hebt laten zetten, kun je je het beste mentaal voorbereiden door de geheimzinnigheid die eromheen hangt kwijt te raken. In het ideale geval wil je je niet al te veel zorgen maken als je bij de tatoeëerder in de stoel gaat zitten; hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het zal zijn. Probeer met mensen te praten die tatoeages hebben of met de tatoeëerders van een studio in de buurt en vraag naar hun ervaringen. De meesten zullen je graag van alles vertellen.

Overzicht van vergunninghouders in Nederland
In deze database vindt u alle studio's, schoonheidssalons en juweliers die een vergunning hebben en tot wanneer deze geldig is. Ga niet naar een salon of studio die geen vergunning heeft. Ondernemingen die niet op deze site staan hebben geen geldige vergunning. Lees hier verder...

P

Pijn bij het zetten van een tattoo
Een gemakkelijke manier van het controleren van de pijn is door voorkomen dat je getatoeëerd op plaatsen waar de huid het meest gevoelig is. Over het algemeen zijn de meest pijnlijke plekken de gebieden waar niet veel vet of spierweefsel tussen de huid en het onderliggende bot zit, zoals: De handen en voeten De enkels De ribben en borstbeen De onderrug De liesstreek Populaire tattoo plekken zoals de schouder, bovenarm en de benen zijn meestal minder gevoelig en daardoor plaatsen die mensen met een lagere pijngrens vaak willen proberen.

Pijnmedicatie
Sommige mensen adviseren het nemen van ibuprofen een uur voor de aanvang van het tatoeage proces. Ibuprofen is een pijnstiller en een anti-inflammatoire. Het kan echter ook het bloed dunner maken en de periode van bloeden verlengen. Daarom wordt het gebruik van Ibuprofen vaak afgeraden. Ook Aspirine is is bloedverdunnend. Acetaminophen, wat helpt bij pijn, maar niet tegen zwelling, is dan een betere keuze, omdat het nauwelijks invloed heeft op het bloed. Zorg er wel voor dat je de aanwijzingen op de verpakking volgt!

Plaatsing op het lichaam
Tatoeages zijn bedoel om het lichaam te accentueren, niet om de boel te ontwrichten. Dat een tattoo meeloopt met de natuurlijke vormen van een lichaam of lichaamsdeel ziet er simpelweg het mooist en meest natuurlijk uit. Voor een mooi schilderij koop je ook geen lijst die vele malen te groot is. Sommige tattoos komen het meest tot hun recht op een vlakke ondergrond zoals je rug of borst. Maar andere tattoos zijn juist mooi op een arm of een been. Een goede artiest kan je hier het best in begeleiden.

Praat erover
Praat erover met je ouders en vrienden. Uiteindelijk is het jouw beslising, maar een paar mensen die meedenken en advies kunnen geven kan fijn zijn. Vraag ook na wat voor soort tattoo je dan het beste kan nemen volgens hen. Is het een soort tattoo dat je nu cool vindt en over tien jaar ook nog?

PunkMedics Tat2 But'r
Een natuurlijke en plantaardige balsem die al jaren favoriet is bij veel tattoo liefhebbers. Van deze balsem heb je niet veel nodig, een dun laagje is meer dan genoeg om je huid te verzorgen. De balsem trekt goed in. Je huid voelt na het smeren een klein beetje vetter aan, maar dat verdwijnt vrij snel.

R

Regels voor tatoeages op de pasfoto
Het is toegestaan om zichtbare tatoeages in het gezicht of de nek te hebben op je pasfoto. Dit wordt expliciet aangegeven in de pasfoto-eisen. Het is belangrijk dat je goedgelijkend op de pasfoto staat. Aangezien een tattoo iets blijvends is, is dit toegestaan. Een tijdelijke tatoeage, zoals een hennatattoo, is niet toegestaan. Mocht je later besluiten de tatoeage te laten verwijderen, dan is het verstandig om een nieuw reisdocument aan te vragen met een nieuwe pasfoto.

Religieuze visie op tatoeage
Het jodendom verbiedt in het algemeen tatoeages onder zijn aanhangers op basis van de geboden in Leviticus. Joden hebben de neiging om te geloven dat dit gebod alleen geldt voor joden en niet voor heidenen. Binnen het christendom was het vroeger verboden. Later werd het dan weer toegestaan door de meeste christelijke stromingen. Er is geen specifieke regel in het Nieuwe Testament dat tatoeages verbiedt en de meeste christelijke denominaties geloven dat de wetten in Leviticus verouderd zijn en geloven dat het gebod alleen op de Israëlieten van toepassing is, niet op de heidenen. Terwijl de meeste christelijke stromingen tatoeages tolereren, geloven sommige evangelische en protestantse denominaties wel dat het gebod vandaag van toepassing is op christenen en geloven dat het een zonde is om er een te krijgen. Veel koptische christenen in Egypte nemen een kruistatoeage in hun rechterpols om zich te onderscheiden van de moslims. De meeste stromingen in de islam verbieden tatoeages, gebaseerd op uitspraken van geleerden en profetische overleveringen. Binnen het sjiisme zijn er enkele ayatollah's die het toestaan, zoals Ali al-Sistani en Ali Khamenei uit Iran. Zij vinden dat het Makruh (afgeraden) is.

Research
Lijkt het je leuk om een tatoeage te hebben, maar heb je eigenlijk geen idee wat je wilt? Denk dan eerst goed na voordat je nu gelijk naar een tattooshop sprint om iets te laten zetten. Kijk eens om je heen, welke onderwerpen spreken je aan en waar zie jij jezelf over jaren nog steeds mee rondlopen? Ga daar naar op zoek en verdiep je er in. Op sites zoals Instagram en Pinterest kan je heel veel dingen vinden en inspiratie opdoen. Er zijn veel verschillende tattoostijlen, dus er is keuze genoeg!

Research naar tattoo artist
Ga een paar keer van tevoren langs en zoek naar reviews over de artist. Krijgt hij/zij positieve feedback en vind je het werk geweldig? Dan doen!

S

Schoon & fris
Helaas leven we in een tijd waar een tatoeage letterlijk de dood van een klant kan betekenen als de juiste procedures niet strikt worden uitgevoerd. Naalden en installaties moeten goed worden gesteriliseerd, kruisbesmetting en strikte sterilisatie technieken moeten in acht worden genomen, want een ziekte kan zich snel verspreiden. Als je denkt dat een naald en een beetje inkt alles is wat je nodig hebt om een ??tattoo te zetten … think again!

Semi-permanent
Cosmetische en medische tatoeages lijken qua techniek veel op de ‘gewone’ tatoeages, echter worden de cosmetische en de medische tatoeages ongeveer anderhalf tot twee millimeter in de huid getatoeëerd en de ‘gewone’ tatoeage ongeveer drie millimeter in de lederhuid getatoeëerd. Je kunt je vast voorstellen dat de oppervlakkige pigmenten eerder vervagen door de zon, maar ook door het gebruik van peelingen en bijvoorbeeld retinol sneller vervagen. Hierdoor delen de cellen zich sneller en worden de kleuren van het pigment lichter. Daarnaast wordt er bij de gewone tatoeage met inkt gewerkt terwijl er bij de medische en cosmetische tatoeage met verschillende pigmenten wordt gewerkt. Om deze redenen zijn de gewone tatoeages voor het leven en moeten de cosmetische en medische tatoeages na een aantal jaar bijgewerkt worden.

Septische schok
Zo'n septische schok wordt ontketend wanneer er bacteriën in de bloedbaan komen die aanleiding geven tot een prikkeling van de vaatwand. Het lichaam reageert hierop met het openzetten van de bloedvaten. Die reactie veroorzaakt een lage bloeddruk en een versnelde pols en kan in extreme gevallen tot de dood leiden.

Stel vragen
Zorg dat je weet hoe je je tattoo moet verzorgen, welke vaseline je moet kopen en hoe het werkt onder de douche. Al deze dingen moet je vragen én onthouden!

Stil zitten
We vragen ons af of we dit verder uit moeten leggen, maar dat gaan we toch een beetje doen. Die lange zit in combinatie met de pijn maken het namelijk behoorlijk lastig om stil te zitten. Je maakt er de kans op een geslaagde tattoo in ieder geval weer een stukje groter mee, tenzij je een rommelige tattoo wilt. Neem dus af en toe een korte pauze of laat je afleiden door iemand die met je mee is gegaan. Pak geen pijnstillers, want deze verdunnen het bloed en kunnen ervoor zorgen dat de inkt minder goed in de huid wordt opgenomen.

Stoorzenders
Mobiele telefoons kun je beter even uitschakelen bij binnenkomst in een tattoo studio. Het is heel vervelend voor de tattoo artiest om steeds die verschillende melodietjes aan te moeten horen. Ook kan het zijn wanneer de mobiele telefoon af gaat de artiest schrikt en buiten de lijn schiet. Het is dus verstandig om de mobiele telefoon uit te schakelen en voorkom dit soort situaties De meeste studio-eigenaars houden er niet van wanneer je met kleine kinderen de zaak inloopt , er zijn mensen die met kinderwagen en al een tattoo uit komen zoeken. Zowel voor jou, de medemens, de kleine zelf en de artiest is het niet echt prettig. Laat die kleine lekker thuis dan heb je zelf ook alle tijd om een keuze te maken welke tattoo je wilt hebben.

T

Tatoeage en niet-reanimeren
Is een tatoeage met de tekst "reanimeer me niet" geldig als wilsverklaring? Als er sprake is van "schrifttekens" (geschreven tekst) is een behandelverbod bindend. Daar valt ook getatoeëerde tekst onder. Een professionele zorgverlener stopt met behandelen als hij uw wilsverklaring ziet en zeker weet dat het uw wilsverklaring is. Bij spoedzorg telt iedere minuut en start de behandeling direct. Tijd om te zoeken naar een wilsverklaring in uw tas of broekzak, is er niet. Een niet-reanimerenpenning kunt u het beste om uw hals dragen. EHBO-ers, BHV-ers, en andere omstanders mogen zelf een afweging maken om te stoppen met reanimeren als zij een niet-reanimeren penning of -tatoeage zien. Vaak gaan zij door tot de professionele hulpverlener is gearriveerd.

Tatoeage verwijderen
Wij hebben ook een website opgezet dit met de naam: www.mijntattooverwijderen.nl. Meer informatie vindt u hierzo.

Tatoeëer je ook met as in de inkt verwerkt?
Nee, tatoeëren met as is niet goedgekeurd door de GGD en dus ook niet toegestaan.

Tattoo in de zon
Mag je met je tattoo in de zon? Experts zeggen dat dit geen goed idee is, als je jouw tattoo onlangs hebt laten zetten. De zon kan er namelijk voor zorgen dat de kleuren van je tattoo vervagen. Vooral felle kleuren, als rood en roze kunnen snel vervagen in de zon. We raden je dus aan om uit de zon et blijven met een tattoo die nog moet genezen!

Tattoo jeukt, is dat erg?
‘’Mijn tattoo jeukt, is dit erg?’’ veel mensen vragen zich dit af. Het antwoord is Nee. Een nieuwe tattoo moet namelijk genezen. Tijdens dit genezingsproces kan je last krijgen van jeuk op de plek van je tattoo. Wanneer je huid jeukt, is dit een teken dat je lichaam druk bezig is met dit proces!

Tattoo met as
Kan je een tattoo met as laten zetten? Wanneer je dierbare is overleden, is het begrijpelijk dat je hem of haar voor altijd bij je wil dragen. De meeste tattoo shops bieden dit echter nog niet aan. Dit komt, omdat het tatoeëren met as nog niet officieel is goedgekeurd.

Tattoo opgezet en rood
Je zult merken dat je tattoo wat gaat opzwellen en rood wordt. Misschien de eerste dagen zelfs wat warmer aanvoelt. Dat is allemaal normaal. In welke mate dat gebeurt, hangt af van je gezondheid, de grootte en de plek van je tattoo èn niet te vergeten de werkwijze van je artiest. De ene artiest werkt nu eenmaal iets ruwer dan de andere. Is je tattoo na een week nog steeds heel warm en rood? En is het juist erger geworden in plaats van minder? Neem dan contact op met je huisarts om te checken of je geen infectie hebt.

Tattoo weglaseren
Je tattoo weglaseren? Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tattoo te verwijderen met een laserbehandeling. Het voordeel van deze methode is dat dit, in de meeste gevallen, géén litteken achterlaat. Tijdens het weglaseren wordt er een enorme hoeveelheid licht op de tattoo gericht. Hierdoor valt de inkt uiteen in allemaal kleine deeltjes. Deze worden vervolgens opgeruimd door je eigen lichaam. Het weglaseren van je tattoo is een goede oplossing, als je van je tattoo af wil!

Tattoo zetten op litteken, kan dat?
Een tattoo laten zetten op een litteken is in de meeste gevallen mogelijk. Het is belangrijk dat je eerst langsgaat bij een tattooshop om hier naar te laten kijken. De tattoo shop kan dan kijken of het zetten van een tattoo op je litteken mogelijk is. Het is wel belangrijk dat je litteken zeker 6 maanden oud is!

Tattoo zetten prijs
De prijs voor het zetten van een tattoo kan veel verschillen. De grootte, het ontwerp en de plaats van de tattoo spelen een grote rol bij de prijsbepaling van jouw tattoo. Wil je weten hoeveel een tattoo zetten kost? Ga dan eens langs bij een lokale tattoo shop!

Tattoo zetten zwanger
Ben je zwanger en wil je een tattoo zetten? Dit moeten we je helaas afraden. Volgens de GGD is het niet verstandig om een tattoo te zetten als je zwanger bent. Er is namelijk een verhoogd risico op infecties!

TattooMed After Tattoo
Een lichte creme die goed intrekt en geen vet of plakkerig gevoel achterlaat. De creme bevat Panthenol wat helpt om de huid te kalmeren. Trekt snel in maar maakt de huid tegelijkertijd ook erg zacht.

Tepelhoftatoeage zonder vervaging mogelijk?
Het aanbrengen van een tepelhoftatoeage (medische tatoeage) wordt onder andere toegepast in huidtherapeutische praktijken bij patiënten die een borstreconstructie hebben ondergaan. De tepelhoftatoeage kan na een tijd vervagen, waardoor de tatoeage na enkele jaren moet worden bijgewerkt. Dit betekent dat patiënten steeds opnieuw geconfronteerd worden met hun ziekte, na al een langdurig ziekteproces te hebben meegemaakt. Vermoed wordt dat dit de patiënt zwaar kan vallen. Ook brengt het opnieuw bijwerken van de tepelhoftatoeage veel kosten met zich mee voor de patiënt. Er is onderzoek verricht naar de vraag: ‘‘Welke mogelijkheden heeft de huidtherapeut om de huidige vorm van dermatografie aan te passen, zodat de tepelhoftatoeage niet vervaagt of de vervaging beperkt wordt waarbij rekening wordt gehouden met de belangen en behoeftes van de patiënten?’’ Zo luidt het doel van dit onderzoek als volgt: ‘achterhalen of er pigmenten gebruikt kunnen worden, die ervoor kunnen zorgen dat de tatoeage niet bijgewerkt hoeft te worden of waardoor de vervaging van de tepelhoftatoeage beperkt wordt.’

Tijd om te helen
Zorg dat je je tattoo op een goed moment laat zetten. Want je tattoo heeft tijd nodig om goed te helen en als jij morgen op vakantie gaat en de hele dag in de zon ligt en gaat zwemmen, gaat de tattoo ontsteken. Daar zit je echt niet op te wachten.

Tijdelijke tattoo zetten, kan dat?
Wil je tattoo met de naam van je kind laten zetten? Dit kan eigenlijk wel bij alle tattoo shops. Wanneer je een tattoo laat zetten met de naam van je kind, is het belangrijk dat je een passend ontwerp kiest.

Trend?
Zet geen tattoo omdat het op dat moment een trend is. Over een jaar is het misschien weer uit en loop jij voor altijd met zo'n gekke tattoo op je lichaam die je eigenlijk allang niet meer leuk vindt. Probeer je tattoo tijdloos te houden, ga voor een belangrijke betekenis. Tenzij je natuurlijk echt zeker weet dat je 'm wil laten zetten.

Trotseer die vervelende jeuk!
Met het repareren en vervellen van de huid worden ook de jeukzenuwen geactiveerd. Bij de een wat meer dan bij de ander. Probeer echt niet aan je tattoo te krabben, zeker niet met je ‘vieze’ nagels. Je tattoo is enorm kwetsbaar en voor je het weet, beschadig je ‘m. Wij hebben zelf niet of nauwelijks last van jeuk. Je moet gewoon zorgen dat je je tattoo absoluut niet laat uitdrogen en dat je je tattoo regelmatig was.

Tweede fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes
Na een dag of vijf is het lichaam klaar om de huid te repareren en gaat het nieuwe huidcellen aanmaken. Dit is de regeneratie fase. Je tattoo ziet er niet meer zo shiny uit als in het begin, maar dat komt echt goed. Je huid gaat nu herstellen en zich ontdoen van de dode huidcellen, of beter gezegd: je tattoo gaat vervellen. In welke mate je vervelt verschilt uiteraard per persoon en hangt al helemaal af van wat voor soort tattoo je hebt laten zetten. Maar een ding is zeker: je tattoo vervelt en zal droog aanvoelen.

V

Vaseline en Bepanthen
Deze twee zetten we even bij elkaar, omdat ze een beetje onder de klassieke/old school tattoo verzorging vallen. Bepanthen (ook wel Bepanthol genoemd) is vaak nog steeds een geliefde keuze, maar bevat wolvet/lanoline wat een allergische reactie kan veroorzaken. Daarnaast is de Bepanthen zalf een behoorlijk stevige zalf die de huid kan afsluiten en zo de genezing moeilijker kan maken. Als je toch Bepanthen wil gebruiken, kies dan voor de creme. Vaseline is een zalf op petroleum basis en legt een laagje over de huid. Het voordeel is dat je huid zo minder snel uitdroogt en soepeler aan lijkt te voelen. Vaseline bevat echter geen ingredienten die kunnen helpen bij de genezing, dus de barrièrewerking is het enige voordeel van deze zalf.

Verse Tattoo - DON'Ts
1. Hou je genezende tattoo uit de zon of denk hem goed af met een schoon, niet pluizend kledingstuk 2. Ga tijdens de genezing van je tattoo niet in de sauna, zwemmen of in bad. (Zwem/badwater bevat teveel bacterieen en kan zo een infectie veroorzaken. Het maakt je huid ook te week, wat een goede genezing weer in de weg kan staan) 3. Blijf eraf! Niet peukelen, krabben, of er op een andere manier aanzitten

Vertrouw je artiest
Van grootte tot plaats op het lichaam, van details tot algemeen advies over een ontwerp. Doe iets met het advies van een tattoo artiest, het is tenslotte hun vakgebied. In de meeste gevallen is het de opzet van een artiest om jouw droom tattoo te zetten, het liefst nog mooier als je gedacht had. Uiteindelijk ben je als klant een wandelend visitekaartje.

Verwijderen
Niet zelden krijgt de drager van een tatoeage hier spijt van, bijvoorbeeld omdat hij wordt nagewezen, omdat hij niet meer behoort tot de club waar de tatoeage naar verwijst, of omdat de tatoeage hem beperkt bij het vinden van werk. Er bestaat een methode waarmee een professional met een laser de pigmentbolletjes door middel van verwarming kan laten breken, waardoor die (langzaam) in de bloedbaan kunnen worden opgenomen en zo afgevoerd. Er zijn verschillende soorten lasers op de markt, de meest gebruikte zijn de Quality-switched laser, kryptonlaser, CO2-laser en IPL-laser (intense pulsed lightning). Tatoeageverwijdering dient vakkundig te gebeuren, omdat anders het risico bestaat dat er een brandwond ontstaat. Een tatoeage verwijderen is vaak een langdurig, duur en pijnlijk proces.

Voorkom blunders
Als je één ding wilt voorkomen is het een gigantische spellingsblunder. Check, check, dubbelcheck dus! Laat je iets in het Nederlands zetten? Controleer die tekst dan even bij wat verschillende mensen. Als je ervoor kiest om een buitenlandse taal te gebruiken is het aan te raden een native speaker te benaderen. We willen namelijk niet allemaal zo eindigen als Clasie, die de mist in ging met ‘everyting’ in plaats van ‘everything’.

Vraag of iemand met je mee gaat
Je hoeft de hele ervaring niet in je eentje door te maken. Neem als het kan een vriend of familielid mee om je gezelschap te houden. Als er iemand bij is die om je geeft is het veel makkelijker; dan kun je vooraf met iemand over je zenuwen praten en dan kan de ander je aanmoedigen als het pijn gaat doen.

W

Wanneer kan ik het beste mijn tattoo laten zetten?
Van tevoren nadenken over wanneer jij jouw tatoeage wilt laten zetten is heel verstandig. Net voor je zomervakantie of in de zomer wordt afgeraden. Dit heeft te maken met de bacteriën in bijvoorbeeld zwembadwater en de langdurige blootstelling aan de zon. Een beter moment om jouw tatoeage te zetten is in de wintermaanden of in de herfst. Op deze manier voorkom je schade door de zon en door de kou zal je ook niet zo snel het water opzoeken. Toch is het in de herfst- of wintermaanden niet altijd mogelijk om je te laten tatoeëren. Dit heeft te maken met vaak de lange wachtlijst van jouw tatoeëerder of tattooshop. Mocht dit zo zijn volg dan zorgvuldig de nazorg instructies van jouw tattooshop of tattoo-artiest op

Wanneer mag ik weer zwemmen?
Wacht hiermee totdat de tattoo genezen is. Dit duurt meestal 3 tot 4 weken.

Wassen
Essentieel voor een hygienische genezing van je tattoo: wassen. Zorg altijd dat je schone handen hebt als je een pas gezette tattoo gaat verzorgen, dus begin met het grondig wassen van je handen. Daarna was je de tattoo met een milde, ongeparfumeerde zeep en spoel je af met lauw water. Dep hem voorzichtig droog met een schone, niet pluizende doek. De eerste dagen was je je tattoo twee keer per dag. Als de genezing verder vlot verloopt, is een keer per dag wassen voldoende.

Wat als ik een tattoo op mijn vingers wil?
Blijft een tattoo mooi lang op extreme plekken zoals vingers of lippen? Dit verschilt per persoon. Een tattoo op de lippen kan er soms nog best mooi uit blijven zien maar tattoos aan de binnenkant van je vingers of handen zal niet lang mooi blijven. Als je er toch voor kiest om je vingers te laten tatoeëren, kies er dan voor om dit aan de bovenkant van de hand te doen.

Wat kan je nog meer doen om je wond te laten helen?
Je zou gedurende de genezing extra Vitamine C kunnen innemen. Als je te weinig Vitamine C in je lichaam hebt, kan je tatoeage minder snel genezen. Let ook op met alcohol, een te hoge alcohol inname belemmert de opname van vitamines en mineralen, waaronder Vitamine C. Lees ook onze blog over Alcohol drinken en je nieuwe tattoo, gaat dat samen? De laatste tip die we je kunnen meegeven: Houd je tattoo tijdens het helingsproces goed in de gaten! Let er goed op hoe je tattoo zich ontwikkeld. In deze periode is het risico op een infectie of ontsteking van je tattoo het grootst.

Wat mag ik wel en wat niet?
Je kan vrijwel alles doen, zolang je tattoo goed is ingesmeerd. Het enige waar je op moet letten is dat je er niet aan zit of dat hij ergens tegenaan schuurt. Mocht dit wel gebeuren, dan kan de verf loslaten.

Wat mag ik wel/niet na het zetten van een tatoeage?
Het wordt afgeraden om te zwemmen en te zonnen kort na het zetten van een tatoeage. Zelf adviseer ik 4 tot 6 weken te wachten met zwemmen en zonnebaden zodat de tatoeage voldoende de tijd heeft gehad om te genezen. Zorg er in deze tijd voor dat de tatoeage schoon en vettig blijft en draag geen vuile of strakke kleding op de plek waar de tatoeage is aangebracht.

Wees niet bang om te vragen om een pauze
Bijna elke tatoeëerder zal je dit vertellen voordat hij/zij begint, maar het is goed om het nogmaals te herhalen: vraag altijd om pauze als het niet meer gaat. De meesten vinden dat echt niet erg, en hebben liever dat de ervaring voor jou zo prettig mogelijk is. Aarzel niet om even twee minuten pauze te nemen en dan weer verder te gaan.

Wees voorbereid op kritiek
Als jij een tattoo hebt die mensen kunnen zien, wees dan voorbereid op een lading aan kritiek. Niet iedereen is namelijk fan van tattoos en mensen houden van roddels en een tattoo is een fijn gespreksonderwerp. Dus blijf bij jezelf, jij vindt hem mooi en dat is wat telt.

Wees zeker dat jij wel geschikt bent voor een tatoeage
Aangezien je een niet onbelangrijke wonde maakt op je lichaam, mag je op dat moment geen verlaagde afweer hebben. Ook als je een probleem hebt met bloedstolling, raden we je aan om geen tattoo te nemen. Daarnaast is een extra tatoeage afgeraden bij: - hart- en vaatziektes, - allergieën voor inkt of metaal, - chronische huidziektes, - diabetes, - zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Weet dat er naalden en bloed aan te pas zullen komen
Een moderne tatoeagemachine bestaat uit een aantal kleine naaldjes die heel snel de huid in- en uitgaan, waarbij ze steeds wat inkt achterlaten. Eigenlijk worden er dus heel veel kleine wondjes gemaakt op de plek van de tatoeage. Bijna iedereen die getatoeëerd wordt bloedt hierdoor wel een beetje. Als je denkt dat je daardoor gaat flauwvallen of misselijk wordt, kijk dan maar niet.

Z

Zit je tatoeage aan je kleding of beddengoed vastgeplakt?
Geen paniek! Rustig met lauwwarm water losweken. Ga desnoods met kleding en al onder de douche staan. Probeer het vooral niet in een keer lost te trekken.

Zweet en vuil in de wond vermijden
Zorg dat je je tattoo zo schoon mogelijk houdt. Voorkom dat er te veel zweet of vuil in komt. Dat kan ervoor zorgen dat je tattoo gaat ontsteken. Houd je tattoo zo schoon mogelijk? en wees voorzichtig met sporten en zwaar lichamelijk werk totdat je tattoo is genezen. Heb je huisdieren of werk je in een omgeving met veel stof, zaagsel, haren? Dan is tattoo folie ideaal om de eerste dagen na het zetten door te komen.! Met de zelfklevende tattoo nazorg folie, ook wel second skin genoemd, bescherm je je nieuwe tattoo tegen deze vuiligheid en kan je tattoo rustig genezen.Een zelfklevende tattoo folie kan tot 3-5 dagen laten zitten.


Voeg een tip toe